Naar het overzicht
17 mrt. 2023
Laatst bijgewerkt op 06 apr. 2023

Linkbuilding: Wat is het en waarom is het zo belangrijk voor SEO?

Geschreven door: Dirk Schaafsma

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van SEO, maar het is ook een van de meest uitdagende en complexe aspecten van zoekmachine optimalisatie. Daarom leggen wij jou in dit blogartikel uit waar je allemaal rekening mee moet houden. Wil je eerst weten wat SEO precies inhoudt of waarom jij het nodig hebt voor jouw bedrijf? Lees dan deze blog over SEO schrijven. Ben jij al bekend met de basis van SEO en wil je alles weten over linkbuilding en waarom het zo belangrijk is voor SEO? Lees dan verder. In dit blogartikel over linkbuilding kun je de volgende dingen verwachten: • Wat is linkbuilding?

 • Waarom is linkbuilding zo belangrijk voor SEO?

 • Verschillende manieren van linkbuilding

 • Niet alle links zijn evenveel waard

 • Anchor tekst, wat is het?

 • Wat je moet vermijden bij linkbuilding

 • Linkbuilding door Art of Advertising

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar jouw eigen website. Linkbuilding is belangrijk omdat het een van de belangrijkste factoren is die zoekmachines gebruiken om te bepalen welke pagina's hoog in de zoekresultaten verschijnen. De links van andere websites naar jouw websites worden ook wel backlinks genoemd en deze backlinks zijn belangrijk voor de ranking van jouw websites in zoekmachines.Waarom is linkbuilding zo belangrijk voor SEO?

Er zijn een aantal redenen waarom linkbuilding zo belangrijk is voor SEO. Hieronder zijn een aantal factoren die een enorme bijdrage leveren aan jouw SEO. Linkbuilding:


 • Verhoogt de autoriteit van je website


Linkbuilding verhoogt de autoriteit van je website, wat een belangrijke factor is voor zoekmachines bij het bepalen van de ranking van jouw website. Autoriteit wordt bepaald door het aantal links dat naar je website verwijst en de kwaliteit van die links. Als je veel links van andere websites hebt die relevant zijn voor jouw niche, zal de autoriteit van je website stijgen en zul je hoger in de zoekresultaten verschijnen.
 • Verhoogt de zichtbaarheid van je website


Linkbuilding kan ook de zichtbaarheid van je website vergroten. Als je links hebt van andere websites, kan dit leiden tot meer verkeer naar jouw website, vooral als die links afkomstig zijn van websites met veel verkeer. Dit kan ook helpen om meer potentiële klanten te bereiken. En dit is natuurlijk wat je wil!
 • Bouwt vertrouwen op bij zoekmachines


Linkbuilding bouwt vertrouwen op bij zoekmachines. Als andere websites links naar jouw website bevatten, is dit een indicatie voor zoekmachines dat jouw website waardevolle inhoud bevat en dat andere mensen jouw website als een autoriteit beschouwen. Dit kan leiden tot hogere rankings in de zoekresultaten.
 • Helpt bij het opbouwen van een merk


Linkbuilding kan ook helpen bij het opbouwen van een merk. Als je links hebt van andere websites, kan dit helpen om de naamsbekendheid van jouw merk te vergroten. Dit kan vooral nuttig zijn als de links afkomstig zijn van websites die relevant zijn voor jouw doelgroep.

Verschillende manieren van Linkbuilding

Er zijn verschillende manieren om linkbuilding te doen. Een van de meest populaire manieren is het verkrijgen van links door middel van het maken van waardevolle inhoud. Dit kun je doen door informatieve blogposts te schrijven, net zoals de blogpost die je nu aan het lezen bent. Ook kun je infographics, video's en andere vormen van content creëren die mensen willen delen. Door het maken van waardevolle inhoud kun je links van andere websites verdienen, omdat mensen deze inhoud willen delen met hun publiek. Een andere manier om links te krijgen is door middel van gastbloggen. Dit houdt in dat je artikelen schrijft voor andere websites in jouw niche en daarbij links terug naar jouw eigen website plaatst. Dit kan helpen om meer verkeer naar jouw website te leiden en de autoriteit van jouw website te vergroten.Niet alle links zijn evenveel waard

Het is erg belangrijk om op te merken dat niet alle links gelijk zijn. Zoekmachines hechten meer waarde aan links van websites met een hoge autoriteit dan aan links van minder gezaghebbende websites. Een backlink van de NOS is een stuk meer waard dan een backlink van de website van je buurmeisje die taarten verkoopt. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de links die je ontvangt relevant zijn voor jouw niche. Links van irrelevante websites kunnen zelfs schadelijk zijn voor je SEO, omdat zoekmachines dit kunnen zien als spammy en manipulatief gedrag. Het is dus belangrijk om een linkbuilding strategie te hebben die gericht is op het verkrijgen van kwalitatieve links van relevante en gezaghebbende websites. Dit kan een langdurig proces zijn, maar het kan uiteindelijk leiden tot aanzienlijke verbeteringen in jouw zoekmachine rankings en verkeer naar jouw website. Het is dus zeker het investeren waard!Anchor tekst, wat is het?

Een ander belangrijk aspect van linkbuilding is de anchor tekst. Dit is de tekst die wordt gebruikt om de link naar jouw website te maken. De anchor tekst is dus altijd klikbaar en heeft vaak een afwijkende kleur. Het is belangrijk om relevante anchor tekst te gebruiken die de inhoud van jouw website nauwkeurig weerspiegelt. Gebruik dus een korte relevantie van de pagina waarnaar je verwijst. Zo is het niet handig om te verwijzen naar je contactpagina door te zeggen ‘klik hier’ maar kun je beter inzetten op ‘Neem dan contact met ons op’. Het is ook belangrijk om variatie in anchor teksten te hebben om een natuurlijk ogend linkprofiel te creëren.Wat moet je vermijden bij linkbuilding

Er zijn ook enkele technieken die je moet vermijden bij linkbuilding. Je kunt bijvoorbeeld best links inkopen en dit kan je SEO aanzienlijk verbeteren. Je moet er alleen wel op letten dat deze links niet zomaar overal terecht komen op niet relevante plekken, dit kan namelijk weer schadelijk zijn voor je SEO. Dit wordt namelijk gezien als manipulatief gedrag en kan leiden tot een penalty of zelfs een verbanning van zoekmachines. Organisch links verdienen is daarom toch echt het beste. Ook is het niet verstandig om te veel links in je tekst te plaatsen of overmatig anchor tekst te gebruiken. Zorg altijd voor een gezonde verhouding.Linkbuilding door Art of Advertising

Zoals je wel door hebt na het lezen van dit blogartikel komt er veel kijken bij linkbuilding en is het zo makkelijk nog niet. Dat weten wij bij Art of Advertising maar al te goed. Wij hebben meerdere enthousiaste marketing specialisten en SEO-experts klaar staan om jou te helpen in de wondere wereld van online marketing en linkbuilding. Wil je meer leren over online marketing en wat wij doen? Lees dan een van onze vele blogs, of neem contact met ons op.