Naar het overzicht
15 mrt. 2023
Laatst bijgewerkt op 17 mrt. 2023

7 tips voor het schrijven van de perfecte SEO tekst

Geschreven door: Dirk Schaafsma

Hoe schrijf je een perfecte SEO tekst? Dit is een vraag die wij bij Art of Advertising regelmatig krijgen. Daarom gaan wij in dit blogartikel uitleggen hoe je dit doet door middel van 7 tips. Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden als je een perfecte SEO tekst wil schrijven. Weet je nog niet helemaal wat SEO schrijven inhoud? Dan raden we je aan om eerst het eerste blogartikel te lezen uit deze reeks: Waarom SEO teksten laten schrijven?In dit blogartikel leer je alles over de volgende onderwerpen:  • Zoekwoorden

  • Doelgroep kennis

  • Unieke content

  • Structuur

  • Page title en meta-omschrijving

  • Linkbuilding

  • SEO Proces

Zoekwoorden

Kies de juiste zoekwoorden: Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te weten op welke zoekwoorden je wilt scoren. Gebruik een tool zoals Google Keyword Planner of software van Ahrefs om relevante zoekwoorden te vinden. Verwerk deze zoekwoorden vervolgens op een natuurlijke manier in je tekst, maar let op dat je niet te veel gebruik maakt van zoekwoorden. Dit wordt ‘keyword stuffing’ genoemd en Google is er steeds beter in geworden dit te detecteren. Als je te veel keywords op een pagina plaatst, zal Google je straffen met een lagere ranking of zelfs een ban. Het is dus essentieel dat je de keywords op een natuurlijke manier in je teksten verwerkt. Focus je dus op het produceren van kwalitatieve content, die relevant is voor jouw bezoekers en daardoor waardevol is voor zoekmachines.

Denk aan je doelgroep

Schrijf voor je doelgroep: Hoewel het belangrijk is om zoekwoorden te gebruiken, moet je altijd de behoeften van je doelgroep in gedachten houden. Zoek dus uit wie je doelgroep is en wat zij willen. Op deze manier kun jij content creëren die aansluit op hun zoekopdrachten. Schrijf relevante en waardevolle content die aansluit bij de interesses van je lezers. Dit zal niet alleen zorgen voor een betere gebruikerservaring, maar kan ook leiden tot meer terugkerende bezoekers en hogere conversieratio's. Ook is het belangrijk om te letten op de leesbaarheid. Zorg ervoor dat je teksten gemakkelijk te begrijpen zijn en dat de informatie duidelijk wordt gepresenteerd. Net zoals in deze tekst kun je dat doen door subkopjes en opsommingstekens.

Unieke content

Unieke content is van groot belang bij het schrijven van een SEO-tekst. Unieke content betekend dat de inhoud van jouw pagina en teksten nergens anders op het internet te vinden zijn. Dit gaat jou helpen om hoger te scoren in zoekresultaten, omdat zoekmachines zoals Google unieke content waarderen. Maar wat maakt content nou uniek? Het gaat hierbij niet alleen om het vermijden van plagiaat, maar ook om het creëren van content die origineel en waardevol is voor je bezoekers. Denk dus na over een unieke invalshoek die alleen jij kan bieden. Een andere goede manier is door problemen van jouw doelgroep op te lossen. Zoals wij bijvoorbeeld doen in deze blog!

Structuur

Maak gebruik van een duidelijke structuur zodat de tekst goed leesbaar is. Het is belangrijk om je tekst te structureren op een manier die de zoekmachine en jouw doelgroep makkelijk vinden om te lezen. Dit begint met een duidelijke en pakkende titel zoals: ‘8 tips voor het schrijven van de perfecte SEO tekst’. Zorg er voor dat het keyword in de titel staat. Na de titel komt een inleidend stuk waar je de bezoekers vasthoudt en overtuigt om door te lezen. Maak het kort, bondig en informatief. Daarna komt de hoofdtekst en hierbij is het belangrijk om je tekst te structureren met subkopjes, opsommingstekens en afbeeldingen. Op deze manier kunnen bezoekers makkelijk de tekst scannen en begrijpen. Zoekwoorden gebruiken in deze subkopjes kan ook helpen bij je SEO, maar bedenk goed of het niet ten koste gaat van de leesbaarheid. Eindig met een sterke conclusie waarin je de belangrijkste punten samenvat en sluit af met een call-to-action. Dit kan van alles zijn, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief, het delen van content of het kopen van jouw product.

Page title en meta-omschrijving

De page title is de titel van je pagina die wordt weergegeven in de zoekresultaten. Het is belangrijk om de zoekwoorden in je page title op te nemen, zodat zoekmachines en gebruikers weten waar je pagina over gaat. Het is ook belangrijk om de page title pakkend en relevant te maken voor je doelgroep, zodat ze worden aangemoedigd om op je pagina te klikken. Optimaliseer daarna je meta-omschrijving: De meta-omschrijving is het stukje tekst dat onder de titel van je pagina wordt weergegeven in zoekresultaten. Dit is een belangrijk element voor SEO, omdat het mensen overhaalt om op jouw pagina te klikken. Zorg ervoor dat je meta-omschrijving een duidelijke en aantrekkelijke samenvatting geeft van wat bezoekers op je pagina kunnen vinden. Door een aantrekkelijke meta-omschrijving te schrijven, kun je de CTR (Click-Through-Rate) van je pagina verbeteren.

Linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijk en lastig onderdeel van SEO. Het gaat over het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website. Dit zijn zogenaamde backlinks. Zoekmachines zoals Google gebruiken links om de autoriteit en relevantie van jouw website te beoordelen. Hoe meer backlinks jij hebt, hoe hoger jij rankt in Google. Maar let op, niet alle links zijn gelijkwaardig. Zo is een backlink van de NOS (autoriteit 88) meer waard dan die van de gemiddelde website (autoriteit 18). Dit kun je checken op ahrefs authority checker. En met deze link is deze tekst weer iets gestegen in zijn SEO score. Nou weten wij dat linkbuilding erg moeilijk is en het is ook te complex om in een korte alinea uit te leggen. Maar wees niet bang. Wij hebben speciaal daarom nog een blogartikel geschreven dat alleen gaat over Linkbuilding.

SEO is een proces

Door deze 7 tips te gebruiken bij het schrijven van je SEO teksten, vergroot je de kans dat je hoger scoort in zoekmachines en meer verkeer naar je website genereert. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO geen trucje is, maar een langetermijnstrategie. Het kan tijd kosten om resultaten te behalen, maar door het leveren van waardevolle content die is geoptimaliseerd voor zoekmachines, kun je de ranking van je website op een gezonde manier verbeteren. Houd er rekening mee dat zoekmachines hun algoritmes voortdurend veranderen. Zorg er dus voor dat je je content regelmatig bijwerkt. Dit betekent niet alleen het bijwerken van verouderde informatie, maar ook het toevoegen van nieuwe inzichten en perspectieven. Dit kan helpen om je inhoud relevant en actueel te houden, wat zoekmachines zoals Google ook waarderen. SEO schrijven is een proces dat vraagt om geduld en toewijding, maar uiteindelijk is het zeker de moeite waard!Wij wensen jou veel succes bij het schrijven van de perfecte SEO tekst! Heb je toch nog vragen of wil je hulp van een aantal enthousiaste marketing- en SEO specialisten? Of heb je zelf geen tijd om maandelijks kwalitatief sterke content te schrijven? Neem dan contact met ons op en dan helpen wij jou verder bij het schrijven van de beste SEO teksten.