Naar het overzicht
06 apr. 2023
Laatst bijgewerkt op 11 apr. 2023

5 tips voor het schrijven van de perfecte vacaturetekst

Geschreven door: Dirk Schaafsma

In tijden van een krappe arbeidsmarkt en een echte ā€˜war on talentā€™ wil jij dat jouw bedrijf een voorsprong heeft op de concurrentie als het gaat om het binnenhalen van de juiste mensen. Een goede vacaturetekst is cruciaal als je op zoek bent naar nieuw talent voor jouw bedrijf. Een slechte vacaturetekst kan er namelijk voor zorgen dat goede kandidaten afhaken, terwijl een goede vacaturetekst juist zorgt voor een grote instroom van geschikte kandidaten. Maar hoe schrijf je nu een goede vacaturetekst? In deze blog vind je vijf tips die je kunt gebruiken bij het schrijven van de perfecte vacaturetekst. Daarnaast leggen we uit hoe recruitment marketing, EVP (employer value proposition) en employer branding je daarbij kunnen helpen.Tip 1: Maak gebruik van een duidelijke structuur

Een duidelijke structuur is essentieel voor het schrijven van een goede vacaturetekst. Begin daarom met het maken van een overzicht van de belangrijkste onderdelen die je in de tekst wilt behandelen. Dit kunnen onder andere de functietitel, de taken en verantwoordelijkheden, de vereiste kwalificaties en de arbeidsvoorwaarden zijn. Door deze onderdelen in een logische volgorde te plaatsen, zorg je ervoor dat de tekst overzichtelijk en gemakkelijk leesbaar is voor de kandidaat. Bovendien is het belangrijk om bij elke sectie de juiste informatie te verstrekken. Bij de functietitel moet je bijvoorbeeld duidelijk maken wat de functie inhoudt en wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn. Bij de vereiste kwalificaties is het belangrijk om te vermelden wat voor soort opleiding, werkervaring en vaardigheden de kandidaat moet hebben. En bij de arbeidsvoorwaarden moet je duidelijk aangeven wat het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, zoals vakantiedagen, pensioen en andere voordelen zoals een eventuele leaseauto. Daarnaast is het belangrijk om de tekst op te delen in alinea's en om elk onderdeel te voorzien van een duidelijke tussenkop. Dit maakt de tekst niet alleen overzichtelijker, maar zorgt er ook voor dat de kandidaat gemakkelijker de informatie kan vinden waar hij of zij naar op zoek is. Vergeet daarbij niet om een aantrekkelijke introductie te schrijven die de aandacht van de kandidaat trekt en nieuwsgierig maakt naar de rest van de tekst. Mensen maken vaak in de eerste alinea al de beslissing om wel of niet door te lezen!

Tip 2: Maak de functiebeschrijving aantrekkelijk

Een goede vacaturetekst is niet alleen duidelijk, maar ook aantrekkelijk. Het is belangrijk om de functiebeschrijving zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiƫle kandidaten. Hierbij is het slim om de functie niet alleen te beschrijven in termen van taken en verantwoordelijkheden, maar ook om aan te geven wat de functie zo interessant en uitdagend maakt. Een goede manier om dit te doen is door in te gaan op de impact die de functie heeft op de organisatie. Beschrijf bijvoorbeeld hoe de kandidaat bijdraagt aan de missie en visie van het bedrijf. Dit geeft de kandidaat het gevoel dat hij of zij een belangrijke bijdrage kan leveren aan de organisatie en draagt bij aan de motivatie om te solliciteren. Daarnaast is het belangrijk om de functie te beschrijven in termen van groei en ontwikkeling. Benadruk bijvoorbeeld welke nieuwe vaardigheden de kandidaat kan ontwikkelen door deze functie te vervullen. Ook kun je aangeven welke doorgroeimogelijkheden er zijn binnen het bedrijf. Dit maakt de functie niet alleen aantrekkelijker, maar draagt ook bij aan het behoud van werknemers op de lange termijn. Een andere manier om de functie aantrekkelijker te maken, is door deze te plaatsen binnen de bredere context van het bedrijf. Beschrijf bijvoorbeeld hoe de functie bijdraagt aan de bedrijfscultuur en missie van het bedrijf. Zo krijgt de kandidaat een beter beeld van de organisatie en kan hij of zij beter beoordelen of de functie bij hem of haar past. Alleen een goed salaris is tegenwoordig niet meer genoeg. Al helpt het natuurlijk wel!

Tip 3: Gebruik keywords in de vacaturetekst

Het gebruik van de juiste zoekwoorden in de vacaturetekst is van groot belang voor het bereiken van de juiste doelgroep en het optimaliseren van de vindbaarheid van de vacature. Het gaat hierbij om zogenaamde ā€˜keywordsā€™, oftewel de woorden die potentiĆ«le kandidaten gebruiken om een vacature te zoeken en te vinden. Om de juiste zoekwoorden te bepalen, is het belangrijk om te achterhalen welke termen potentiĆ«le kandidaten gebruiken om een soortgelijke functie te zoeken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te kijken naar welke termen vaak worden gebruikt in vergelijkbare vacatures of door een zoekwoord analyse uit te voeren met behulp van een tool als Google Keyword Planner Zorg er vervolgens voor dat deze zoekwoorden op strategische plaatsen in de vacaturetekst worden verwerkt, zoals in de functietitel, in de functieomschrijving en in de vereisten voor de functie. Hierbij is het belangrijk om de zoekwoorden op een natuurlijke manier te verwerken, zodat de tekst leesbaar blijft en niet overkomt als spam. Het gebruik van de juiste zoekwoorden in de vacaturetekst kan niet alleen bijdragen aan het optimaliseren van de vindbaarheid van de vacature, maar kan ook helpen om potentiĆ«le kandidaten te overtuigen om te solliciteren. Door de zoekwoorden op de juiste manier te verwerken in de tekst, laat je namelijk zien dat de vacature relevant is voor de kandidaat en dat jouw bedrijf de juiste werkgever kan zijn. Wil je meer leren over keywords? Lees dan onze blog over SEO-schrijven.

Tip 4: Zet employer branding in om jouw bedrijf te promoten

Het inzetten van employer branding in jouw vacaturetekst kan helpen om jouw bedrijf te promoten en aantrekkelijker te maken voor potentiĆ«le kandidaten. Employer branding gaat over het creĆ«ren van een sterk werkgeversmerk, waarbij je als werkgever laat zien wat jouw bedrijf uniek maakt en waarom het aantrekkelijk is om bij jou te werken. Om employer branding toe te passen in jouw vacaturetekst, is het belangrijk om te laten zien wat jouw bedrijf onderscheidt van andere werkgevers. Dit kan bijvoorbeeld door te benadrukken wat de bedrijfscultuur is, welke carriĆØremogelijkheden er zijn of welke speciale voordelen en incentives er zijn voor werknemers. Een goede manier om employer branding toe te passen in jouw vacaturetekst is door gebruik te maken van storytelling. Vertel bijvoorbeeld over de geschiedenis van het bedrijf, de visie en missie, of bijzondere successen die het bedrijf heeft behaald. Dit geeft kandidaten niet alleen een beter beeld van jouw bedrijf, maar kan ook helpen om een emotionele band te creĆ«ren met het bedrijf en de kandidaat aan te moedigen om te solliciteren. Ook visuele elementen zoals afbeeldingen en video's kunnen bijdragen aan het creĆ«ren van een sterk werkgeversmerk. Door bijvoorbeeld foto's te laten zien van het kantoor, het team of bedrijfsevenementen, krijgen kandidaten een beter beeld van de werkomgeving en de bedrijfscultuur. Het toepassen van employer branding in jouw vacaturetekst kan bijdragen aan het aantrekken van talentvolle kandidaten en het opbouwen van een sterke reputatie als werkgever. Zorg er wel voor dat de employer branding-elementen relevant zijn voor de functie en dat de vacaturetekst niet te veel focus legt op het promoten van het bedrijf, maar juist op het informeren over de functie.Tip 5: Maak de vacaturetekst persoonlijk

Het maken van een persoonlijke vacaturetekst kan het verschil maken bij het aantrekken van de juiste kandidaten. Door persoonlijk te zijn in de vacaturetekst, geef je kandidaten het gevoel dat ze geen nummer zijn en dat je interesse hebt in wie ze zijn als persoon. Een persoonlijke benadering kan er ook voor zorgen dat kandidaten zich meer verbonden voelen met het bedrijf en sneller geneigd zijn om te solliciteren. Een manier om de vacaturetekst persoonlijk te maken is door in de tekst te schrijven alsof je direct tegen de lezer praat. Gebruik bijvoorbeeld de woorden "jij" en "jou" in plaats van "de kandidaat". Dit geeft de tekst een persoonlijke toon en maakt het gemakkelijker voor kandidaten om zich voor te stellen hoe het zou zijn om voor jouw bedrijf te werken. Daarnaast kan het helpen om in de vacaturetekst de kernwaarden van het bedrijf te benadrukken. Dit maakt de tekst niet alleen persoonlijker, maar geeft ook inzicht in de bedrijfscultuur en welke eigenschappen en waarden belangrijk zijn voor het bedrijf. Het kan kandidaten ook helpen om te bepalen of ze bij de organisatie passen. Een andere manier om persoonlijkheid toe te voegen aan de vacaturetekst is door een verhaal te vertellen over het team of de afdeling waarvoor de kandidaat gaat werken. Dit kan bijvoorbeeld door een korte anekdote te delen over een typische werkdag of een succesvol project dat het team heeft afgerond. Door het delen van deze verhalen krijgen kandidaten een beter beeld van de werksfeer en hoe het is om te werken voor het bedrijf.

Recruitment marketing door Art of Advertising

Als je op zoek bent naar een betrouwbare partner om jouw recruitment marketing en employer branding naar het volgende niveau te tillen, dan is Art of Advertising jouw ideale match. Ons ervaren team van marketing consultants en SEO-specialisten staat klaar om jou te helpen bij het creƫren van de perfecte vacatureteksten die jouw bedrijf op de kaart zetten. Neem vandaag nog contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen betekenen!