Naar het overzicht
04 mei 2023
Laatst bijgewerkt op 04 mei 2023

Wat is Trust Flow en Citation Flow en hoe verbeter ik deze SEO-waarden?

Geschreven door: Dion Kunst

Welkom bij onze blog over Trust Flow en Citation Flow! Dit is alweer onze zestiende blog en ook deze gaat jou helpen je SEO te verbeteren. Wil je eerst de basics van SEO leren? Lees dan onze SEO blogs. Ben je al expert in de wondere wereld van SEO? Lees dan verder.Als online marketeer weet je waarschijnlijk hoe belangrijk het is om hoog te scoren in de zoekresultaten van Google. Naast de bekende SEO-factoren zoals relevantie en zoekwoordgebruik zijn er nog andere waarden die invloed hebben op je positie in de zoekresultaten. Twee van deze waarden zijn Trust Flow en Citation Flow. Deze worden gebruikt door het backlink-analyse platform Majestic. In deze blog leggen we uit wat Trust Flow en Citation Flow zijn, waarom ze belangrijk zijn voor je SEO en hoe je deze waarden kunt verbeteren.

Wat is Trust Flow?

Simpel gezegd is Trust Flow een SEO-metric die aangeeft hoe betrouwbaar en relevant jouw website is. Het werd ontwikkeld door Majestic, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het analyseren van backlinks en hun invloed op SEO. Het concept achter Trust Flow is gebaseerd op het idee dat websites die veel kwalitatieve backlinks hebben van andere betrouwbare en relevante websites, zelf ook betrouwbaar en relevant zijn.
Trust Flow wordt gemeten op een schaal van 0 tot 100, waarbij 100 het hoogst haalbare niveau van betrouwbaarheid en relevantie is. Een website met een hoge Trust Flow score wordt beschouwd als een betrouwbare bron van informatie en heeft een hogere kans om hoog te scoren in de zoekresultaten van Google.
Hoe wordt Trust Flow berekend?


Trust Flow wordt berekend door het analyseren van de backlinks die naar een website verwijzen. Majestic maakt gebruik van een algoritme dat de kwaliteit en relevantie van deze backlinks beoordeelt op basis van verschillende factoren, zoals de autoriteit van de verwijzende website en de relevantie van de anchor tekst. Hoe meer kwalitatieve backlinks een website heeft, hoe hoger de Trust Flow score zal zijn.
Waarom is Trust Flow belangrijk voor je SEO?


Trust Flow is belangrijk voor je SEO omdat het een belangrijke indicator is van de betrouwbaarheid en relevantie van je website. Google geeft de voorkeur aan websites die als betrouwbaar en relevant worden beschouwd en zal deze daarom hoger plaatsen in de zoekresultaten. Door je Trust Flow te verbeteren, vergroot je dus de kans dat je website hoog scoort in de zoekresultaten en meer traffic genereert.

Wat is Citation Flow?

Citation Flow is net als Trust Flow een SEO-metric van Majestic. Het geeft aan hoeveel en hoe krachtig andere websites naar een specifieke pagina op jouw website linken. In tegenstelling tot Trust Flow richt Citation Flow zich niet op de betrouwbaarheid en relevantie van de linkende website, maar meer op de kwantiteit en kracht van de backlinks.
Citation Flow wordt net als Trust Flow gemeten op een schaal van 0 tot 100, waarbij 100 het hoogst haalbare niveau van invloed is. Een website met een hoge Citation Flow score heeft veel linkende pagina's van andere websites, of linkende pagina's met hoge Citation Flow scores.
Hoe wordt Citation Flow berekend?


Citation Flow wordt ook berekend door het analyseren van de backlinks die naar een specifieke pagina op jouw website verwijzen. Het algoritme van Majestic kijkt voornamelijk naar het aantal en de kracht van deze backlinks.
De kracht van een backlink wordt bepaald door de Citation Flow score van de pagina waarvandaan wordt gelinkt.
Als een pagina met een hoge Citation Flow naar jouw pagina linkt, zal dit meer positieve invloed hebben op de Citation Flow score van jouw pagina dan wanneer een pagina met een lagere Citation Flow naar jouw pagina linkt.
Met andere woorden, links van pagina's met hogere Citation Flow scores zijn waardevoller voor jouw eigen Citation Flow score.
Waarom is Citation Flow belangrijk voor je SEO?


Citation Flow is belangrijk voor je SEO omdat het aangeeft hoe invloedrijk je website is binnen het internet. Hoe meer en krachtiger de backlinks naar jouw website, hoe hoger je Citation Flow score zal zijn. Het hebben van een hoge Citation Flow score kan daarom leiden tot meer verkeer naar jouw website, omdat Google jouw website als een belangrijk en invloedrijk informatiebron beschouwt.

Hoe verbeter ik mijn Trust Flow en Citation Flow?

Dit is een belangrijke vraag die wij vaak krijgen van bedrijven en waarop meerdere antwoorden goed zijn. Sterker nog, juist het samenvoegen van verschillende strategieƫn werkt het best. Hieronder leggen we een aantal uit.

Linkbuilding

Een belangrijke manier om jouw Trust Flow en Citation Flow te verbeteren, is door middel van linkbuilding. Linkbuilding is het verkrijgen van backlinks, oftewel links van andere websites naar jouw website. Dit is belangrijk omdat Google backlinks ziet als een teken van relevantie en autoriteit. Hoe meer relevante en hoogwaardige backlinks jouw website heeft, hoe hoger jouw Trust Flow en Citation Flow score zullen zijn. Wil je nog wat meer uitleg over Linkbuilding voordat je verder leest? Lees dan onze blog over Linkbuilding
Tips voor het verkrijgen van kwalitatieve backlinks


Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks kan een uitdaging zijn, maar er zijn een aantal strategieƫn die je kunt gebruiken om het proces te versnellen.
Content, content, content maar oja, wel relevante content!


Zoals we eerder al zeiden is waardevolle en relevante content een belangrijk onderdeel van linkbuilding. Als jouw content waardevol is voor jouw doelgroep, is de kans groter dat andere websites ernaar zullen linken. Plaats dus geen onzin. Dan val je door de mand.
Blogs


Gastbloggen op relevante websites is een goede manier om kwalitatieve backlinks te krijgen. Zoek naar websites in jouw markt en neem contact op met de eigenaren om te zien of ze geĆÆnteresseerd zijn in het publiceren van jouw content. Dit kun je dan ook andersom doen!
Socials


Sociale media kunnen ook een goede manier zijn om backlinks te verkrijgen. Deel jouw content op sociale media en tag relevante bedrijven of personen om hen te laten weten dat je naar hen hebt verwezen.
Directories


Gebruik directories en vermeldingen: Meld je aan bij relevante directories en vermeldingen in jouw branche. Dit kan leiden tot kwalitatieve backlinks en dat leidt dan weer tot een hogere Trust Flow en Citation Flow score.

Hoe je slechte backlinks kunt vermijden

Hoewel backlinks belangrijk zijn, zijn niet alle backlinks gelijk. Slechte backlinks kunnen jouw Trust Flow en Citation Flow score schaden en zelfs tot een Google Penalty leiden. Vermijd daarom het verkrijgen van backlinks van lage kwaliteit, zoals betaalde links of links van spammy websites.
Het belang van een goede interne linkstructuur


Een andere factor die van invloed is op jouw Trust Flow en Citation Flow score is de interne linkstructuur van jouw website. Zorg ervoor dat jouw website goed georganiseerd is en dat pagina's onderling goed gelinkt zijn. Dit zorgt niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar ook voor een hogere Trust Flow en Citation Flow score.

Monitoring

Tot slot is het belangrijk om jouw website regelmatig te monitoren en te analyseren om te zien hoe jouw Trust Flow en Citation Flow score zich ontwikkelen. Gebruik tools zoals Moz's Open Site Explorer of Ahrefs om jouw backlinkprofiel en algemene website prestaties te analyseren. Op basis van deze gegevens kun je vervolgens strategieƫn aanpassen en optimaliseren.
Wij weten dat het nogal veel kan zijn om tot je te nemen en dat SEO een complex proces is. Wil je meer informatie of gewoon even sparren? Neem contact met ons op, wij staan voor je klaar!