Naar het overzicht
19 jul. 2023
Laatst bijgewerkt op 19 jul. 2023

Wat is Domein Autoriteit (domain authority)?

Geschreven door: Dirk Schaafsma

Definitie van Domein Autoriteit

Domein Autoriteit (DA) is een term waar online marketeers enthousiast van worden! Het is dé score die aangeeft hoe betrouwbaar en invloedrijk jouw website is in de ogen van zoekmachines zoals Google en Bing. Domain Authority is bedacht door het bedrijf Moz. Met een schaal van 1 tot 100 is een hogere DA-score een duidelijk teken dat jouw website een krachtige autoriteit heeft en bovenaan de zoekresultaten kan schitteren. Maar hoe wordt deze score eigenlijk berekend? Verschillende factoren, zoals hoogwaardige backlinks, de leeftijd van je domein, technische optimalisatie en de algehele reputatie van je site, spelen een rol. Als gepassioneerd online marketingkantoor begrijpen we maar al te goed hoe belangrijk Domein Autoriteit is voor het versterken van je SEO-strategie. Laten we dieper duiken in de fascinerende wereld van DA!

Het belang van Domein Autoriteit voor SEO.

Domein Autoriteit is belangrijk in de wereld van SEO, dat is nu wel duidelijk. Een hogere DA-score betekent dat zoekmachines je website als betrouwbaar en invloedrijk beschouwen, wat resulteert in een verbeterde zichtbaarheid en hogere posities in de zoekresultaten. Het hebben van een sterke Domein Autoriteit is als het hebben van een solide fundering voor je SEO-strategie. Het opbouwen van kwalitatieve backlinks, het verbeteren van de technische aspecten van je website en het werken aan een uitstekende online reputatie zijn manieren waarop je je Domein Autoriteit kunt versterken. Door te investeren in het verbeteren van je DA, geef je jezelf een voorsprong in de competitieve wereld van zoekmachineoptimalisatie.

Hoe wordt Domein Autoriteit berekend?

Domein autoriteit gebaseerd op verschillende factoren. Moz, het bedrijf achter deze berekening heeft het precieze algoritme nooit vrijgegeven dus we zullen nooit honderd procent zeker weten hoe het zit. Toch weten we van een paar zeer belangrijke onderdelen. Kwaliteit en kwantiteit van backlinks zijn van groot belang. Hoogwaardige en relevante links zorgen voor een hogere DA score. Ook vroegere prestaties van je websites en de technische optimalisatie worden meegerekend. Dit zorgt ervoor dat jij een ‘betrouwbare’ website hebt, en dit is nou net wat jij en Google willen! Het is een proces dat zich blijft evolueren en jij kunt dus steeds blijven werken aan je domain authority!

Domein Autoriteit verhogen

Het verhogen van Domein Autoriteit vereist gerichte inspanningen van jou. Focus op het opbouwen van kwalitatieve backlinks van goede en sterke websites binnen jouw branche of bijvoorbeeld websites van de overheid. Optimaliseer de technische aspecten van je website, zoals laadsnelheid en mobiele gebruikerservaring. Creëer hoogwaardige, relevante content om je online reputatie te versterken en zorg voor positieve gebruikerservaringen. Investeer in een gezonde mix van SEO-technieken en contentmarketing om je DA te verbeteren en je website een concurrentievoordeel te geven. Houd er rekening mee dat het verhogen van Domein Autoriteit een continu proces is dat consistentie, toewijding en tijd vergt.Tip: Wil jij weten wat de DA is van jouw bedrijf of van een bedrijf wiens link je gaat gebruiken? Check het op Ahrefs Domain authority checker.

Domein Autoriteit versus Pagina Autoriteit

Domein Autoriteit en Pagina Autoriteit zijn twee belangrijke meetwaarden, maar met een subtiel verschil. Domein Autoriteit meet de kracht van je hele website, terwijl Pagina Autoriteit specifiek de sterkte van individuele pagina's beoordeelt.


Terwijl Domein Autoriteit een algemene indicatie geeft van je websites betrouwbaarheid en invloed, geeft Pagina Autoriteit inzicht in de waarde van specifieke content. Beide scores zijn op een schaal van 1 tot 100 en worden beïnvloed door factoren zoals backlinks, contentkwaliteit en technische optimalisatie. En het is essentieel om zowel je Domein Autoriteit als Pagina Autoriteit te verbeteren voor een sterke SEO-strategie.

SEO door Art of Advertising

Wil jij jouw Domain Authority laten stijgen? Bij Art of Advertising begrijpen we de kracht van SEO als geen ander. Onze gepassioneerde en ervaren experts zijn toegewijd aan het versterken van jouw online aanwezigheid, het vergroten van je zichtbaarheid en het stimuleren van waardevol verkeer naar je website. Met een diepgaand begrip van zoekalgoritmes en de nieuwste trends in de branche, creëren we op maat gemaakte SEO-strategieën die jouw bedrijf naar nieuwe hoogten stuwen. Of het nu gaat om het optimaliseren van je website, het genereren van boeiende content of het bouwen van waardevolle backlinks, we zijn hier om je te ondersteunen op jouw reis naar online succes. Wil je jouw SEO naar een hoger niveau tillen? Je kunt hier met ons in contact komen. Samen kunnen we jouw merk laten schitteren in de competitieve digitale wereld!