Naar het overzicht
15 dec. 2023
Laatst bijgewerkt op 15 dec. 2023

Google Adwords, hoe werkt dat?

Geschreven door: Dion Kunst

Overweeg je om je bedrijf online te promoten en ben je bereid om te investeren in reclame? Dan is online adverteren een uitstekende keuze. Een illustratief voorbeeld hiervan is Google AdWords. Ontdek nieuwe klanten door gebruik te maken van dit effectieve online advertentiesysteem.


Bepaal je zoektermen in Adwords


Tijdens het ontwikkelen van je website heb je vastgesteld via welke zoektermen je wilt opduiken in de reguliere Google-zoekmachine door deze specifieke trefwoorden regelmatig in je websiteteksten te verwerken. Maar welke zoekwoorden zijn ideaal voor je advertenties? Er zijn ongetwijfeld tal van relevante zoekwoorden voor jouw bedrijf waarop je wilt worden gevonden. Dit kan ook een combinatie van woorden zijn, zoals 'verkopen via Bol.comā€™. Om je bereik zo breed mogelijk te maken, is het verstandig om zowel algemene termen als meer specifieke woorden te selecteren waarop je gevonden wilt worden.


Denk ook aan het doel van je website en advertentiecampagne in deze eerste fase van het Google AdWords stappenplan. Wat wil je bereiken? Als je bijvoorbeeld voornamelijk producten wilt verkopen, focus dan op het adverteren van specifieke producten.


Begin met het samenstellen van een uitgebreide lijst met woorden, waarbij je alle relevante termen en combinaties toevoegt die in je opkomen. Verdeel deze lijst vervolgens bij stap 3 in afzonderlijke advertentiegroepen en selecteer de groepen woorden en woordcombinaties waarop je wilt adverteren.Bepaal je budget in Adwords

In het Google AdWords-systeem betaal je per klik op je advertentie. De prijs per klik (Cost Per Click) wordt beĆÆnvloed door de populariteit en relevantie van de gekozen zoekterm voor jouw bedrijf. Soms kan een synoniem van je geselecteerde zoekterm net zo effectief zijn, maar kostenefficiĆ«nter. Maak een weloverwogen lijst van woorden en woordcombinaties en stel een budget in waarbinnen je wilt adverteren. Vermijd te algemene termen, omdat dit het risico op een kostbare en niet-rendabele campagne vergroot.

Ontwerp je advertentie

Een advertentie in de zoekresultaten bestaat uit de titel (het blauwe gedeelte), de omschrijving (het zwarte gedeelte) en de URL. Hier zijn enkele tips om je advertentie optimaal te maken:


Duidelijke beschrijving:


Leg helder uit wat je aanbiedt en houd het kort en eenvoudig. Laat de gekozen zoekterm terugkomen in de advertentie.


Reclametaal werkt:


Gebruik reclametaal zoals 'de goedkoopste' of 'de beste'. Onderzoek toont aan dat dit vaak extra verkeer en conversies genereert.


Vertrouwen wekken:


Noem je bedrijfsnaam en de merken die je aanbiedt. Dit creƫert vertrouwen bij potentiƫle klanten.


Aansporen tot actie:


Moedig actie aan en benadruk wat jou onderscheidt van de concurrentie (Unique Selling Point). Noem specifieke kenmerken zoals snelle levering, ruim aanbod, geen verzendkosten, of specialisaties.


Duidelijke en aantrekkelijke weergave-URL:


Maak de 'Weergave-URL' duidelijk en aantrekkelijk. Zorg ervoor dat de 'Bestemmings-URL' logisch volgt op de advertentie. Vermijd het sturen van klanten naar de homepage; leid ze direct naar de pagina met het relevante zoekwoord of aanbieding.


Advertenties indelen per advertentiegroep:


Organiseer advertenties per advertentiegroep en stem de teksten af op de zoekwoorden voor maximale effectiviteit. Zorg ervoor dat de juiste advertenties naar de juiste landingspagina's leiden.


Experimenteer met verschillende tekstvarianten:


Maak verschillende tekstvarianten binnen elke advertentiegroep. Experimenteer met zeven teksten per groep en analyseer welke het meest wordt aangeklikt.


Wees eerlijk:


Blijf eerlijk. Het verzinnen van informatie kan het vertrouwen van mensen snel schaden. Positieve recensies en terugkerende klanten zijn waardevoller dan verzonnen claims.

Configureer een campagne met Google AdWords

Via Google AdWords kun je verschillende benaderingen kiezen om te adverteren, waaronder het zoeknetwerk, het inhoudsnetwerk en locatietargeting.


Zoeknetwerk:


Wanneer je kiest voor adverteren in het zoeknetwerk, verschijnen je advertenties alleen in de Google-zoekmachine en eventueel in andere zoekmachines als je dat aanvinkt. Je advertentie wordt boven of rechts van de zoekresultaten geplaatst.


Inhoudsnetwerk:


Bij adverteren in het inhoudsnetwerk worden je advertenties ook weergegeven in Google-programma's zoals Gmail en Google Maps, evenals op partnersites van Google. Het nadeel is dat gebruikers van deze programma's of sites niet noodzakelijk op zoek zijn naar het product dat je aanbiedt.


Locatietargeting:


Wil je je advertenties specifiek tonen in een bepaald gebied? Selecteer dan je verspreidingsgebied. Pas op dat je dit niet te nauw instelt, om te voorkomen dat je een te beperkte doelgroep bereikt.


Een alternatieve manier om lokaal te adverteren is via Google AdWords Express (GAE), dat Google aan het eind van 2012 lanceerde. GAE is een vereenvoudigde versie van het reguliere Google AdWords, waarmee lokale bedrijven in enkele stappen een online advertentie kunnen plaatsen. Deze advertenties worden weergegeven in Google-zoekresultaten en Google Maps op pc, laptop, mobiel en tablet. Een GAE-campagne stel je in via de GAE-website. Maak je organisatie aan, selecteer je sector en laat Google zoekwoorden kiezen op basis van de sector en je fysieke locatie.

Evalueer de resultaten nauwkeurig

Google AdWords kan naadloos geĆÆntegreerd worden in Google Analytics. Controleer via webanalytics of je advertenties daadwerkelijk hebben bijgedragen aan het aantrekken van nieuwe klanten, door het verkeer op de links in je advertenties te monitoren.


Een alternatieve meetmethode is het gebruik van een conversiecode (meetcode) op je website. Hiermee kun je via het Google AdWords meetsysteem analyseren wat je advertentie heeft opgeleverd. Ga hiervoor binnen Google AdWords naar het tabblad 'Rapportage' en selecteer 'Conversies'. Creƫer daar een conversiecode volgens de instructies van Google en plaats deze code op de relevante webpagina die overeenkomt met het geadverteerde product (bijvoorbeeld een bedankpagina of contactpagina die bezoekers te zien krijgen na aanmelding).


Het onderscheid tussen deze twee methoden is dat Google Analytics alle bezoeken op de door jou aangegeven pagina meet, terwijl het Google AdWords meetsysteem specifiek kijkt naar de effectiviteit van je AdWords-campagne.