Naar het overzicht
08 jun. 2023
Laatst bijgewerkt op 08 jun. 2023

Adverteren via Google, 5 handige tips om te starten

Geschreven door: Marwin Iedema

Adverteren via Google - Alweer de negentiende blog van Art of Advertising. In de huidige digitale wereld is het essentieel voor jouw bedrijf om online zichtbaarheid te creƫren en potentiƫle klanten te bereiken. En daar komt adverteren via Google om de hoek kijken. Met Google Ads kun je gerichte advertenties weergeven aan gebruikers die actief op zoek zijn naar producten of diensten zoals die van jou.


In deze blog delen we vijf handige tips om je op weg te helpen met adverteren via Google. Of je nu een startende ondernemer bent die wil experimenteren met online adverteren, of een doorgewinterde marketeer die zijn advertentiestrategie wil verfijnen, deze tips zijn van onschatbare waarde. We bespreken het belang van het kiezen van de juiste zoekwoorden, het optimaliseren van je advertentieteksten, het gebruik van doelgerichte advertentie-extensies, het monitoren van je concurrentie en het testen en optimaliseren van je advertentiecampagnes.Wil je meer weten over alle Google Ads campagne soorten? Klik dan op de link.

Tip 1: Kies de juiste zoekwoorden

Het kiezen van de juiste zoekwoorden is belangrijk voor succesvol adverteren via Google. Doe gedegen zoekwoorden onderzoek om inzicht te krijgen in welke zoekwoorden je potentiƫle klanten gebruiken. Gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner, Ahrefs of Ubersuggest om zoekvolumes en concurrentie te analyseren.


Richt je op relevante zoekwoorden die aansluiten bij je producten of diensten en zorg ervoor dat je advertenties aantrekkelijk en relevant zijn. Houd rekening met de intentie van de gebruiker en focus op zoektermen met commerciƫle intentie, zoals 'kopen' of 'bestellen'. Vermijd te algemene zoekwoorden die mogelijk een breder publiek aantrekken, maar minder kans op conversies bieden.


Door de juiste zoekwoorden te selecteren, vergroot je de kans op relevante klikken en conversies. Blijf de prestaties van je zoekwoorden monitoren en pas ze aan op basis van de resultaten. Blijf experimenteren en optimaliseren om de effectiviteit van je advertentiecampagnes te verbeteren.

Tip 2: optimaliseer je advertentieteksten

Het optimaliseren van je advertentieteksten is van groot belang voor het verbeteren van de prestaties van je campagnes. Schrijf heldere, overtuigende en relevante advertentieteksten om de doorklikratio en de kwaliteitsscore te verhogen. Experimenteer met verschillende koppen, verkoopargumenten en call-to-actions om te ontdekken welke het beste werken.


Begin met een pakkende kop die de aandacht trekt en gebruik de beschikbare ruimte om de unieke voordelen van je producten of diensten te benadrukken. Zorg voor een duidelijke call-to-action die gebruikers aanspoort om actie te ondernemen.


Stem je advertentieteksten af op de relevante zoekwoorden en de landingspagina's waar je gebruikers naartoe stuurt. Houd rekening met de lengtebeperkingen van advertentieteksten en plaats de belangrijkste informatie in de eerste regels.


Blijf experimenteren met je advertentieteksten en analyseer de resultaten om te zien welke varianten het beste presteren. Door voortdurend te optimaliseren, kun je de effectiviteit van je advertenties verbeteren en meer klikken en conversies genereren.Tip 3: Maak gebruik van doelgerichte advertentie-extenties

Verrijk je advertenties en bied gebruikers extra informatie met behulp van doelgerichte advertentie-extensies. Populaire extensies, zoals sitelinks, oproepextensies, locatie-extensies en prijsextensies, kunnen je advertenties onderscheiden en relevante gegevens tonen.


Sitelinks stellen je in staat om extra links naar specifieke pagina's op je website weer te geven, waardoor gebruikers direct naar relevante content kunnen navigeren. Oproepextensies maken het gemakkelijk voor gebruikers om direct contact met je op te nemen via telefoon. Locatie-extensies tonen je bedrijfslocatie en openingstijden, waardoor gebruikers je eenvoudig kunnen vinden. Prijsextensies geven potentiƫle klanten een overzicht van je producten of diensten samen met de bijbehorende prijzen.


Kies de advertentie-extensies die het meest relevant zijn voor je bedrijf en doelen. Zorg ervoor dat de informatie in de extensies accuraat en up-to-date is. Monitor regelmatig de prestaties van je extensies en pas ze indien nodig aan voor optimale effectiviteit.


Door gebruik te maken van doelgerichte advertentie-extensies vergroot je de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van je advertenties, wat kan leiden tot hogere klikfrequenties en meer conversies. Profiteer van deze extra mogelijkheden om potentiƫle klanten te informeren en te overtuigen.

Tip 4: Monitor je concurrentie

Het monitoren van je concurrentie is een belangrijk onderdeel van een succesvolle Google Ads-strategie. Door je concurrenten in de gaten te houden, kun je waardevolle inzichten verkrijgen en je eigen campagnes optimaliseren.


Houd de advertenties van je concurrenten in de gaten en analyseer hun strategieƫn. Kijk naar de zoekwoorden die ze targeten, de advertentieteksten die ze gebruiken en de landingspagina's waar ze gebruikers naartoe sturen. Identificeer sterke punten en kansen voor verbetering.


Gebruik tools zoals de Google Ads Auction Insights-rapporten om inzicht te krijgen in de prestaties van je advertenties ten opzichte van je concurrenten. Let op belangrijke statistieken zoals de positie in de zoekresultaten, de deelname aan veilingen en de overlap van zoekwoorden.


Gebruik de informatie die je hebt verzameld om je eigen campagnes te verbeteren. Identificeer mogelijkheden om je advertentieteksten te differentiƫren, je biedstrategieƫn aan te passen en je landingspagina's te optimaliseren. Blijf de prestaties van je concurrenten volgen en pas je strategieƫn aan om concurrerend te blijven. Door je concurrentie te monitoren en te reageren op veranderingen in de markt, kun je een voorsprong behalen en je advertentieprestaties verbeteren.

Tip 5: Test en optimaliseer je advertentiecampagnes

Het testen en optimaliseren van je advertentiecampagnes is een doorlopend proces dat cruciaal is voor succesvol adverteren via Google. Blijf experimenteren en verfijn je strategie om de prestaties van je campagnes te verbeteren.


Test verschillende elementen van je advertenties, zoals koppen, beschrijvingen, call-to-actions en afbeeldingen. Door A/B-tests uit te voeren, kun je ontdekken welke varianten de beste resultaten opleveren. Meet de impact van elke verandering op de klikfrequentie, conversieratio en kosteneffectiviteit.


Optimaliseer je biedstrategieƫn om je budget efficiƫnt te benutten. Gebruik doel-CPA of doel-ROAS biedstrategieƫn om je advertentie-uitgaven te optimaliseren en je conversiedoelen te behalen. Monitor de prestaties van je biedingen en pas ze indien nodig aan om de gewenste resultaten te bereiken.


Analyseer de gegevens en statistieken van je advertentiecampagnes om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van je doelgroep. Identificeer patronen en trends om je targeting en boodschap te verfijnen.


Blijf de prestaties van je campagnes monitoren en neem actie wanneer dat nodig is. Experimenteer, analyseer en optimaliseer voortdurend om het maximale rendement uit je advertentie-investeringen te halen. Door te testen en te optimaliseren, kun je je advertentiecampagnes voortdurend verbeteren en betere resultaten behalen in termen van zichtbaarheid, klikken en conversies.

Google Advertising door Art of Advertising

Wil jij nog meer leren over hoe Google advertising jouw bedrijf verder kan helpen? Of heb je gewoon een aantal vragen? Wij staan voor je klaar. Klik hier om in contact met ons te komen